Wat is osteoartritis en hoe ga ik ermee om?
In de volksmond wordt er wel eens gesproken van slijtage van de gewrichten wanneer de gewrichten stijf of pijnlijk aanvoelen. In vaktaal wordt er dan weer gesproken over artrose als de gewrichten niet meer zo soepel aanvoelen dan dat ze ooit deden. Osteoartritis is een vorm van artrose waarbij het kraakbeen in het gewricht aan het afslijten is of af afgesleten is.
Door het gebrek aan kraakbeen kan het zijn dat het bot van het gewricht dikker wordt en minder soepel beweegt. In het vervolg van deze tekst kan je niet enkel meer informatie vinden over de oorzaken en symptomen van osteoartritis, maar ook hoe je ermee kan leren omgaan.
Oorzaken van osteoartritis
Slijtage of een beschadiging aan het kraakbeen kan op verschillende manieren ontstaan. De meest voorkomende oorzaak is ouderdom. Naarmate je ouder wordt, slijt het kraakbeen in je gewrichten steeds meer. Dit is een natuurlijk proces dat zich voordoet bij het ouder worden. Verder kunnen je gewrichten slijtage ondervinden door een ongeluk of trauma. Een ongeluk kan ervoor zorgen dat je kraakbeen beschadigd raakt. Zo hebben dus niet alleen oudere mensen last van osteoartritis, maar ook jonge mensen kunnen een beschadiging van het kraakbeen oplopen. Ook kan een slechte houding zorgen voor extra slijtage van je kraakbeen. Wanneer je langdurig in een verkeerde houding ligt, zit of staat oefen je extra druk uit op je gewrichten.
Symptomen van osteoartritis
Wanneer je osteoartritis hebt, zul je waarschijnlijk snel opmerken dat je pijnlijke en stijve gewrichten hebt. Soepel bewegen is dan vaak een hele opgave. Het gevoel van pijn en stijfheid is over het algemeen het ergst in de ochtend of wanneer je lange tijd hebt stilgezeten. Het gewricht heeft dan nog de tijd niet gekregen om soepeler te worden met pijn als belangrijkste gevolg. Verder voel je vaak pijn in je gewrichten bij zware inspanningen. De pijn neemt af wanneer je een rustpauze inlast.
Hoe ga ik om met osteoartritis?
Je kan zelf op enkele manieren de klachten van pijn en stijfheid verzachten. Zo kan het helpen om voldoende in beweging te blijven. Door rustig te bewegen en enkele stretchoefeningen te doen kan je de pijn in je gewrichten aanzienlijk doen verminderen. Let er wel op dat je een goede balans zoekt tussen beweging en rust, aangezien zware inspanningen juist voor extra pijn zorgen. Verder kan warmte de pijn ook verzachten. Een kersenpittenkussen of infraroodlamp kan er ook voor zorgen dat de gewrichten minder stijf en pijnlijk aanvoelen. Als deze methodes onvoldoende werken, maak je het best eens een afspraak met je huisarts. Na onderzoek kan er beslist worden welke behandeling het best voor jou werkt. Zo kan een geneesmiddel met glucosamine zoals Dolenio de pijn helpen verzachten. Het actieve bestanddeel glucosamine komt van nature voor in de gewrichtsvloeistof en speelt een belangrijke rol in het opbouwen van kraakbeen. Verder kan fysiotherapie helpen om de klachten te doen verminderen. In sommige ernstige gevallen kan een operatie ook nodig zijn. Bij deze procedure wordt het oude gewricht vervangen door een volledig nieuw gewricht.
Bron : Viata