Wat is de rol van slaap ?

Tegenwoordig draait veel om efficiëntie en productiviteit. Met deze gedachte in het achterhoofd lijkt slapen zonde van je tijd. Je nachtrust is tenslotte een derde van je dag.

Waarom heeft je lichaam en geest zo veel baat bij slaap?

Minder ongelukken, verbeterde focus en geheugen
Slapen is goed voor je geheugen en focus. Daarnaast voert je brein afvalstoffen af die je gedurende de dag opbouwt. Je slaap is eigenlijk een soort van stofzuiger voor je brein.

Onderzoek laat zien dat proefpersonen die minder dan 5 uur slapen een 1,9 keer verhoogde kans op een ongeluk hebben ten opzichte van mensen met een goede nachtrus. De verklaring hiervoor is dat de reactietijd tot wel 50% trager is na 28 uur niet slapen.
Bovendien lijdt uw productiviteit ook onder slaaptekort, u zult minder goed in staat zijn moeilijke problemen of puzzels op te lossen.
Invloed op voeding.

Een verminderde slaapkwaliteit heeft ook invloed op je voedingskeuzes. Onderzoek laat zien dat proefpersonen die minder goed slapen over het algemeen ongezonder eten. Als de proefpersonen bijvoorbeeld slechts 5 uur slapen, veroorzaakt dit een stijging van 28% van het hongerhormoon ghreline.

Het belang van ritme

Wist je dat er een soort masterklok in onze hersenen zit die ons slaap en ontwaken regelt? Deze masterklok wordt bijgesteld door daglicht, maar ook het eetpatroon, medicijngebruik en je fysieke activiteit spelen een kleine rol.
Zonlicht is dus de belangrijkste factor voor je ritme. Verder hebben lichaamscellen en organen ook een eigen ritme.

Hoeveel slaap heb je nodig?

In 2015 stelde de National Sleep Foundation een handig overzicht op met adviezen per leeftijdscategorie :

LeeftijdSlaapbehoefte
Pasgeborenen (0–3 maanden)14 – 17 uren
Infants (4–11 maanden)12 – 15 uren
Zuigelingen (1–2 jaar)11 – 14 uren
Kleuters (3–4 jaar)10 – 13 uren
Kinderen (5–12 jaar)9 – 11 uren
Tieners (13–17 jaar)8 – 10 uren
Volwassenen (18–64 jaar)7 – 9 uren
Ouderen (65+ jaar)7 – 8 uren

Bron : fit.nl