“Op een gegeven moment werd slaaptekort mijn grootste vijand”: hoe Isabelle (59) haar nachtrust terugvond
80% van de bevolking krijgt te maken met slaapproblemen en 30% daarvan kampt zelfs met chronische slaapmoeilijkheden. De mentale en fysieke gevolgen van slaaptekort zijn niet te onderschatten, zo weet Isabelle Van Hees (59). “Ik telde elke nacht hoeveel uren slaap ik nog kon meepikken: een getal dat me altijd teleurstelde.”
‘s Nachts wakker worden is in principe niet zo’n groot probleem. Iemand met een gezond slaappatroon kan twee of drie keer per nacht ontwaken, maar ook meteen weer inslapen. Wanneer je niet meer kan doorslapen en niet meer in de diepe slaap belandt, wordt het wel een probleem. Een doorslaapprobleem wordt ook wel slaapfragmentatie genoemd en kan voor verschillende chronische problemen zorgen.
Grootste vijand
Het overkwam Isabelle Van Hees (58) uit Maarkedal. In de Zwalmstreek runt ze Bakkerbos, een idyllische bed & breakfast. Met vier kleinkinderen die ze af en toe opvangt, een prachtige tuin en een gastenverblijf aan haar woning stond ze elke dag energiek en positief in het leven. Tot een aanzienlijke hoeveelheid stress haar slaappatroon volledig verstoorde. Slapen werd een enorm probleem: vaak stond ze op zonder ook maar een oog dichtgedaan te hebben. “In het begin ga je daarmee om zoals elk ander mens. Van een paar slechte nachten lag ik niet wakker”, vertelt ze. “Tot je een bepaalde grens overschrijdt en slaaptekort je grootste vijand wordt. Ik stond moe op, voelde mijn positiviteit geleidelijk aan afnemen en mijn geduld raakte steeds sneller op.” Isabelle merkte al snel dat haar mentale spanningen zich vertaalden in lichamelijke klachten. “Van de stress kreeg ik enorme nekpijn. Ik wist niet welke houding ik in bed moest aannemen: met of zonder hoofdkussen, met of zonder extra warmte in mijn nek. Niks hielp, ik werd elke dag uitgeput wakker. Een vicieuze cirkel.”
Score van 6 op 10
Een recente studie* bij 1000 bevraagden toont aan dat mensen sinds de coronacrisis hun slaapkwaliteit een gemiddelde score van 6 op 10 geven. 80% van de mensen vinden in het huidige aanbod geen doeltreffende oplossing voor hun slaapproblemen. Zo kreeg Isabelle het advies om slaapmedicatie in te nemen. “Die kocht ik ook, maar ik nam de pillen amper in. Soms heb je echt geen keuze, maar iedereen weet dat slaapmedicatie geen langdurige oplossing is. De neveneffecten op lange termijn zijn enorm.” Met heel veel mensen uit haar omgeving besprak ze haar problematiek, in de hoop een oplossing te vinden. Het was uiteindelijk een van haar gasten in de B&B die sprak over een revolutionaire matras die er met een speciale, ontspannende massagetechniek voor zorgt dat je sneller inslaapt en je diepe slaap bereikt. “Toen ik voor het eerst hoorde over de ANDUFIT®-matras, was ik niet meteen overtuigd. In eerste instantie kocht ik hem aan om in een van de gastenkamers te leggen en zo mijn gasten te verwennen. Toen er in een kalme periode geen gasten sliepen, besloot ik die befaamde matras zelf eens uit te testen. Ik viel ‘s middags in slaap en werd om 15 uur terug wakker. Een heerlijk gevoel.”
Geen droom meer
“Ik bestelde meteen twee matrassen voor mij en mijn echtgenoot. Het voelt alsof ik in slaap word gewiegd door de trillingen. Ik kan nu makkelijk inslapen én ik slaap ook echt door. Elke avond kies ik een massageprogramma en kom ik tot rust.” Omdat haar lichaam nog moest recupereren van zo’n langdurig slaaptekort, voelde Isabelle zich de eerste week nog moe. Maar al snel voelde ze zich weer energiek en verdwenen haar pijnklachten grotendeels. “Het is een enorme bevrijding om weer te kunnen doorslapen. Ik geniet weer volop van mijn kleinkinderen, mijn tuin en de B&B. Ik kan het iedereen aanraden die nachtenlang wakker ligt.”
“Het is een enorme bevrijding om weer te kunnen doorslapen”
Snak je naar een gouden nachtrust? Test de ANDUFITt®-matras thuis gedurende 30 dagen. Ben je niet overtuigd, dan ontvang je het volledige aankoopbedrag terug.
* https://www.lesoir.be/432271/article/2022-03-25/quel-dormeur-etes-vous-vraiment